From our Family to Yours

 

How our gamat family began
(from http://www.alamigamat.com)


Dr. Zaiton Hassan is my Mak (Malay for mother) and my children call her Tok Wen.
And like all mothers, Mak only wants the best for her children.

With five children to manage, and thousands of university students to inspire, a little cut or a wound can be a bit worrying for a concerned mother like our Mak and most mothers in general.

Lucky for us, after having obtained her doctorate in Food Biology from Texas A & M University, USA, Mak almost immediately began to exploit her scientific know-how and mastery in research skills. She paved her way into discovering the best solution to heal wounds both internally and externally in the most natural way possible.

That was 17 years ago.

Today, Mak’s miraculous discovery has gained her the title Gamat Queen, at least to us she is our gamat queen.

Slide3Slide4

 

Parents: This is Reality!

This excerpt is taken from edidik.com

BEBERAPA pelajar lengkap seragam sekolah bermain permainan video dan melayari laman web sosial di sebuah kafe siber di Wangsa Maju, baru-baru ini. Pelajar dan kanak-kanak bawah umur ponteng sekolah gilakan permainan komputer, web lucah.

KEWUJUDAN kafe siber banyak memberi manfaat kepada masyarakat terutama dalam menghambat perkembangan pesat era teknologi maklumat dan komunikasi kini supaya tidak ketinggalan dek arus pembangunan.

Namun kafe siber yang beroperasi 24 jam dan membenarkan pelajar apatah lagi dengan pakaian seragam sekolah serta kanak-kanak berusia bawah 12 tahun memasuki premis itu harus diberi perhatian serius oleh pihak berwajib.
Lebih parah, ada di kalangan bawah umur itu sanggup ponteng sekolah semata-mata untuk menghabiskan masa di kafe siber kerana ketagih antara lain bermain permainan video dan tidak kurang pula melayari web lucah.

Tinjauan Berita Harian di beberapa kafe siber di Cheras dan Wangsa Maju mendapati kanak-kanak bawah 10 tahun juga bebas keluar masuk premis kafe siber lengkap dengan pakaian sekolah tanpa sebarang sekatan dilakukan.

Berdasarkan pemerhatian, kafe siber bercermin gelap menjadi tumpuan pelajar sekolah untuk mengakses kemudahan internet bagi mengelak kegiatan ponteng mereka dihidu guru, ibu bapa dan pihak berkuasa tempatan (PBT).

SEJURUS tamat sesi persekolahan lokasi pertama pelajar ini adalah kafe siber yang terletak tidak jauh dari sekolahnya di Wangsa Maju.

Umum mengetahui sebelum ini majoriti PBT mengetatkan syarat untuk operasi pusat siber termasuk mengehadkan aktiviti utamanya kepada aktiviti penyebaran dan mendapatkan maklumat melalui internet.

Selain itu pihak berkenaan melarang aktiviti berbentuk hiburan diadakan dan menetapkan masa beroperasi hanya sehingga pukul 12 tengah malam.

Peraturan lain adalah larangan merokok dalam premis dan terhadap pelajar berpakaian seragam sekolah memasuki premis, terutama pada waktu persekolahan.

“Ibarat mencurah air ke daun keladi’ adalah perumpamaan paling tepat bagi menggambarkan kedegilan pelajar sekolah mahupun pihak pengusaha premis yang tidak mengendahkan syarat ditetapkan PBT.

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut, penulis turut bertanya beberapa pengunjung kanak-kanak yang kerap mengunjungi kafe siber biarpun pada waktu persekolahan.

Seorang yang hanya mahu dikenali sebagai Amran, 16, berkata dia sanggup tidak makan tengah hari semata-mata jimatkan wang perbelanjaan sekolah untuk bermain permainan video dalam talian di kafe siber sambil merokok.

Saya habis hampir RM5 sehari untuk melayari internet selepas waktu persekolahan dan kadang-kadang saya akan ‘serong’ (ponteng) untuk ke mari,” katanya.

Walaupun mulanya enggan menceritakan perkara sebenar, Amran kemudian memberitahu dia bukan saja datang ke kafe siber untuk bermain permainan video, malah kerap melayari laman web lucah untuk memuat turun gambar atau video pendek.

“Saya sudah ketagih melayari laman web lucah selepas melihat pelanggan yang lebih dewasa melayarinya,” katanya.

Rakannya, Halim, 16, pula menjelaskan ibu bapa dan guru tidak menyedari perbuatannya yang kerap ke kafe siber kerana dalam seminggu, ia hanya sekali dua pada waktu persekolahan.

“Jika pulang lambat ke rumah, saya beritahu ibu bapa ada kelas tambahan dan aktiviti kokurikulum, walhal setiap hari saya dan rakan-rakan ke kafe siber untuk bermain permainan video atau melayari laman web lucah.

“Antara permainan video paling popular ialah ‘Left or Death’, ‘Counter Strike’, ‘Super Dancer Online’, ‘Sudden Attact’, ‘Warcraft Dota’, ‘Half Life’ dan ‘Wolf Team’.

Saya juga sering melawat laman web sosial bagi golongan dewasa popular iaitu ‘myspace.com’ dan ruang sembang ‘Kampung Chat’ dengan menyamar sebagai orang lebih berumur untuk memikat gadis,” katanya.

*Side story:

Today, Ridz and I went to one secondary school nearby our area to share an online learning program with a teacher.  Of course, the Bilik Guru was abuzz with hustle and bustle of teachers coming and out.  Of all the teachers in the room, only TWO were interested to listen.  Well, can’t blame them.  Maybe they thought we were just another salespeople promoting ‘whatever’ products.

So, while presenting Score A to them, one passed by and made a remark, “Ahh…they will never use it.  Main games aje nanti” while others showed no interest at all.  Except the two teachers who were listening intently.

My thought:  Yes, kids play.  Yes, kids go online.  This is their generation.  The Digital Generation.

My question:  Who should monitor them?  Who should guide them?  Who should take interest in what they do online?

Like it or not, internet is here to stay.  Cybercafes will be mushrooming (business maaaa).

The choice is yours.  Let them drown in the dangerous current, or train them to ‘surf’ and keep an eye on them.

Parents, EMPOWER YOURSELF.  ACTIVATE YOUR KIDS and TEENS.

It’s my obligation to share!

Yours,

*coachSha*

Tolong! Coach Sha berada di persimpangan jalan.

From my ‘selamba’ sister, Nick Izura:

“Salam my dear Coach,
Hehehehe. Belum cerita dah sengih dulu. You know what, I notice since a few months back, Amer keep on saying “Coach Sha”. And I still remember, I asked him, who is Coach Sha? what is Coach Sha? And he point his finger …but I dont get the message.

He always lah… make us kena fikir and fikir… macam dulu dia sebut…”ebuk…ebuk” bila on the road lalu dekat bangunan, dah lama , baru lah kitorang notice…bila dia tengok signboard Panasonic, dia cakap itu Facebook. Ada similar kan. Hahaha. Dia mana tahu membaca. Ala-ala apply semiotic je lah thru the sign.

And its the similar things la nih. yang pasal Coach Sha. Dah lama dia duk sebut Coach Sha, and we just think maybe lah dia dengar our conversation mention ur name or whatnot…heheheh (seems like kitorang cakap pasal Coach Sha hari2 pulak).

Sampai lah 3 hari lepas, I went to Guardian Pharmacy, my hubby and Amer wait in the car…and bila dah siap beli masuk dalam kereta, Joe cakap… “tahu dok gapo dio sebenarnya Coach Sha?”

Coach Sha itu adalah banner di simpang jalan. KAKAKAKAKAKKAKA.

Kenapa macam tu? Remember masa ESB kat Pusat Minda? Kitorang berdua turun …park kereta kat tepi simpang traffic light Jerteh and snap the picture of the banner…ESB Banner tu. Yang strugle upload dalam Facebook??? Remember now rite.

Dia ingat Coach Sha adalah banner di simpang jalan. Sebab itu lah bila sampai kat simpang2, ada banner2..dia akan sebut Coach Sha.

Subhanallah! Padahal time tu … end last year ke…early this year? Amer that time tak bercakap banyak nak compare dengan sekarang macam berteh and popcornn.

So…. misi selesai!!!! Hahahahah”

Thanks Amer 🙂

I’m proud to be a banner!

one month pause (2): voice talents

Ramadhan this year was really a fruitful month for us – mentally and spiritually.  Well, physically fruitful too because we indulged in dates daily.

Both of us took one month off from traveling for seminars (tetapi ada terselit satu dua program).  We learned our lesson.  In the past years, we spent some days and even weeks on the road in effort to earn extra financially.  Though we got what we wished for, alhamdulillah, we felt burned-out.  Too tired to start the extra solat.  Hence, the golden opportunities to earn extra points for Ramadhan just flew like that.  Oh, rugi sungguh.

So Ridz and I made a pact to change.  Now that Ramadhan is over, our challenge is to MAINTAIN and SUSTAIN the changes we have started in that blessed month.

1.  No visit to Bazar Ramadhan at all.  (berjaya…except three days beli nasi kukus from abang kelantan in our area)

2.  Iftar at the surau when there’s iftar at the surau. (berjaya!!!)

3.  Tarawih, minimum 8 but must strive for more (takbir!!! boleh rupanya…)

4.  Extra… (this must be kept secret)

Wait..I just noticed the topic is ‘voice talents’.  Here goes…

Kami menyumbangkan suara (up to you to interpret the phrase) for a locally produced 3-D animation, ARAFAH.  This telemovie is about Hajj (pilgrimage to Makkah) from the eyes of insects.  The setting – Arafah, the place for wukuf (where pilgrims gather and camp together).  The insects are searching for food.  Where there are people, there are food.

I play the voice of Dara, the dragonfly and Miss Nom, the sssssnake (uh-huh..with accent ala Queen Latifah y’all).  Ridz is Gag, the fly.

ARAFAH will be aired in the Middle East inshaAllah.

arafah sneak preview

home-y office

Alhamdulillah, the Ramadhan office-deco project is sailing smoothly.  Thanks to our investor/financier, May Allah Bless You!!!

couch wrap

Two sets of sofa have arrived!  Exclusive for CZ guests and students – and for me to catch a nap in between.  See the yellow wall?  I must tell you that the office looked warm, but not in a cozy sense.  A stuffy kind of warm.  I did have a micronano-regret for choosing that colour.  (I must admit, I’m a bit colour-challenged.  Notice my choice of kek-lapis carpet?)

However, once the hall is filled with those cappucino couch, the striking wall starts to tone down a bit.  What a relief.

Today, the curtain crew from Lentera Creative Home came.  Now, CZ looks like home.

There’s this kid in me who will always choose for something bubbly and bold.  I’m not sure if the model’s position in this photo does justice to the curtain.  (ampun, bos!)  This is where the mini-pantry will be.

InshaAllah, this October CZ classes will start.  Our next project:  to scatter books all over the hall.  Way too empty, right?

Kisah Maryam

(got this picture from cendanakasih.blogspot.com.  Thank you)

Maryam loves ‘lepat labu.’  This Taiping-born girl spent the first three years of her life in Pokok Assam, Taiping.  She got early exposure to traditional kuih-muih and found a liking for ‘lepat labu.’

IMG_1883

This is a picture of Maryam holding a baby pumpkin.  NOT!!!! This is asam gelugor.  The scientific name is Garcinia atroviridis. Below, Maryam explores kampung life.  The grey sheets are for ‘chilli farm’.  Bags of chilli plants will be arranged neatly on the bricks.  According to the farmer, white bags (see far back, near the house) scare wild boar away.  Interesting!

IMG_1878

Alhamdulillah, Maryam turned five last week – August 15, 2009.  We were in Taiping and the whole troop (Abi’s side) gathered for kenduri berendoi dan majlis tahlil.  Just nice for a tiny b’day fiesta.  Tiny cake, for tiny princess, for tiny guests.  Yup, the cake was enough for the tiny ones only.  The moms aimed for the chocolate pieces (dinding kek) and the dads had no idea what’s going on.

IMG_2193

p/s:  Maryam’s request:  Umi, birthday Maryam tak nak lagu ‘Allah Selamatkan Kamu’ tau.  Nak ‘Happy Birthday’.