0 – 7: TOUCH n PLAY

Salam!

This post is a reminder for the writer – I got ‘suntikan tazkirah’ from a ‘selamba rock’ bro who owns bundle/vintage store at Plaza Campbell yesterday.  Bro ni jual jam, jeans, kasut, t-shirts dan macam-macam lagi yang memang ‘rock’ dan merupakan ‘collectors’ item’. (Imagine, sepasang jeans ada yang mencecah Rm1k).

Tapi bila sembang ada saja hadis yang terselit dalam kata-katanya.  Dalam bahasa yang sempoi habis – lu/gua beb!!!  One of the wake-up calls that I got was:

Kids up to 7 years old…belai, sentuh, peluk, cium, dukung, timang, geletek, gurau, main.  

Memang saranan Islam kan?  Kita semua tahu kan?  Tapi kita selalu terlupa kan?

Saidina Ali juga berpesan supaya kita mendidik anak
mengikut tahap kecerdikannya. Pesannya: pada tujuh
tahun yang pertama, bermain dengan anak kamu
, didik
anak kamu pada tujuh tahun berikutnya serta berkawan
dengannya pada tujuh tahun selepas itu.

Cabarannya, ramai ibu bapa (termasuk yours truly) kadang-kadang terlalu kalut, kecoh dan risau tentang perkembangan ‘akademik’ anak-anak.  Sampaikan anak-anak kita tak sempat nak nikmati keseronokan menjadi budak kecil bersama kita di sisi mereka.  Alhamdulillah, pilihan kami untuk ‘homeschool’ memberi lebih ruang dan peluang untuk bermain dengan mereka.

Sekali sekala, biarkan saja mereka main tanah (Dettol kan ada? hahaha).

Biarkan saja rumah tu bersepah (ooh…ni lah cabaran paling agung for me).

Bagi je mereka makan aiskrim ke Kam Kam ke Tora ke Ding Dang ke (nostalgia zaman dulu).

Nak mandi kat luar tu mandilah..ambil kesempatan ni untuk sental badan mereka *wink*

Tapi yang utama sekali, berikan mereka sentuhan kasih sayang daripada seorang ibu/ayah kepada seorang anak – selagi kita dan mereka masih hidup, InshaAllah.

So, go and hug and kiss your loved ones.  They need the dosage!

Advertisements